Select Page
Palau de la Música, ValÈncia

3 dies / 58 ponents
Anem a escoltar-nos

Jornada dia 23
12:30 Sala Martín i Soler:
Valor patrimonial de les Societats Musicals.

ConEIX 

Bernardo Adam Ferrero

Compositor i director d’orquestra. President de la M. I. Acadèmia de la Música Valenciana.

Bernardo Adam Ferrero, compositor i director d’Orquestra Valencià. Els seus estudis musicals i de postgrau han estat realitzats a València, Madrid, Siena, Roma i París. Com a compositor les seues obres -premiades en diversos concursos internacionals- són programades en nombrosos països europeus, americans i asiàtics principalment, igual que com a director, al capdavant de nombroses agrupacions. Imparteix cursos i màsters en diverses parts del món: Universitat Berklee (Boston), Conservatori Nacional Giuseppe Verdi (Milà), Conservatori Manuel de Falla (Buenos Aires), Manila, Lisboa, París, Madrid, Mèxic, etc. És doctor Honoris Causa per la Universitat de Sidney, acadèmic de la Real de Belles Arts de San Fernando de Madrid, etc

Repertori i plantilles internacionals de la música de vent.

Una de les característiques principals que emmarca la música de vent és la corresponent al seu repertori programàtic, tan ric en essències en la seua música de creació, com en amplitud de visió i tractament dels diversos llenguatges musicals. A açò contribueixen, òbviament, les particularitats estilístiques i estètiques de cada país, la situació geogràfica, la música tradicional, els ambients sociològics, culturals i acadèmics i, en definitiva, les polítiques de suport a l’art musical, no sempre protegit ni entés degudament. Tot allò ha conformat, al llarg del temps, una important catalogació d’obres simfòniques, cambrístiques, descriptives, populars, etc., i que són programades en funció de la qualitat d’aquestes, possibilitats instrumentals de les diverses agrupacions, coneixement dels mitjans editorials i una infinitat de característiques que convergeixen al voltant de tot allò. Naturalment, les possibilitats del repertori estan, igualment, en funció de les plantilles de vent tan dispars en moltes ocasions i que priven, en molts casos, de poder programar adequadament obres musicals que són d’evident interés però sense possibilitat d’adequar les plantilles al repertori, sobretot tenint en compte que moltes agrupacions són de caràcter amateur, fet que limita la seua finalitat artística.

Unir criteris i establir normes de desenvolupament en fòrums internacionals és una matèria a la qual no es pot renunciar. Qui subscriu, participa en diversos països on hi ha una preocupació per tot açò i no acaba d’entendre que en una zona geogràfica com la Comunitat Valenciana, tan important en la música de vent, no es valore, s’accione i es done suport, en la justa mesura, sobre aquest particular. Per aquest motiu, anime que aquesta convocatòria servisca d’estímul i d’interés tant per al col·lectiu musical com per als gestors musicals institucionals. L’art, la nostra cultura artística i de tradició, conformen un bell exemple de sensibilitat per a tots.