Select Page
Palau de la Música, ValÈncia

3 dies / 58 ponents
Anem a escoltar-nos

Jornada dia 23
19:00 Sala Rodrigo:
Trencant límits. Altres formes d’entendre la música, altres públics

Coneix 

José António Orts

Compositor  i artista plàstic.

José Antonio Orts és compositor i artista plàstic, va estudiar al conservatori de València i a l`École Normale de Musique de París. Va realitzar treballs de música electroacústica al CeMAMU (Centre des Mathématiques et Automatiques Musicales) a París (1987) i al Groupe de Recherches Musicales de Radio France (1988 i 1992). Ha estat professor de composició als conservatoris de Saragossa, Badajoz i València. Ha estat Premi d’Art Electrònic Fundació ARCO el 1998, Premi Bienal de Escultura Riofisa el 2004, Artista del Kunst-Wissenschaft-Wirtschaft Künstlerdorf Schöppingen (2012 i 2013), Artista resident de la Kunsthaus Wiesbaden 2015 i Deutsche Klangkunst Preis (Premi Alemany d’Art Sonor el 2004). Ha rebut encàrrecs del Festival de Música Verticale (Roma), del Centre per a la Difusió de la Música Contemporània, de France Culture-Radio France, de l’orquestra i Cors Nacionals d’Espanya, de la Universitat de València (en commemoració del seu V Centenari), del Festival Inventionen (Berlín), de la Universitat de Salamanca (amb motiu de la Capitalitat Cultural Europea), de la Universitat Politècnica de València, de l’Auditori Nacional (per a commemorar el XX aniversari de l’Auditori), del Festival Donaueschinger Musiktage el 2009 i el 2015, etc. Les seues obres han tingut una amplia difusió internacional.

Música i art sonor. Noves posibilitats expressives.

Una de les característiques de la música del passat segle XX ha estat la recerca de sonoritats noves amb els instruments tradicionals de l’orquestra, fet que ha implicat a vegades execucions forçades en uns instruments que es van inventar en una època anterior i amb una altra intenció.

L’Art Sonor (conjunt de pràctiques artístiques actuals en les quals el so es mostra fonamentalment mitjançant una exposició) i especialment les instal·lacions sonores, almenys com l’autor d’aquesta comunicació les entén, obren noves possibilitats d’expressió musical. La incorporació d’elements desenvolupats en el context de l’Art Sonor permeten l’obtenció de sonoritats noves, a més a més d’enriquir l’obra musical amb valors conceptuals i inclús visuals, característics de les arts plàstiques.