Select Page
Palau de la Música, ValÈncia

3 dies / 58 ponents
Anem a escoltar-nos

Jornada dia 23
12:30 Sala Martin i Soler
Valor patrimonial de les Societats Musicals.

ConeIX 

marga Landete

Directora adjunta de Música i Cultura Popular Valenciana de l’Institut Valencià de Cultura 

Marga Landete és l’actual directora adjunta de música i de cultura popular de l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana. El seu perfil professional va des de la recerca, passant per l’ensenyament universitari i l’escriptura i producció audiovisual, fins a arribar al vessant creatiu com a cantant i compositora. 
És Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat de València i té un Màster de Gestió de la Producció Audiovisual i un màster oficial en Continguts i Formats Audiovisuals. Té estudis de piano clàssic i modern, harmonia moderna i jazz i cant clàssic i modern. 
Com a investigadora ha treballat les conseqüències que han tingut els processos de digitalització en les indústries audiovisual i musical i com a activista ha col·laborat en la fundació del Sindicat de la Música Valenciana (SIMUV). Com a productora i guionista s’ha especialitzat en continguts culturals i com a docent, en qüestions relacionades amb la comunicació online i en la generació d’identitats 2.0 d’institucions i personatges públics. Ha participat en l’escena musical valenciana des dels 19 anys, on destaca el seu paper com a vocalista en el macrogrup Soul Atac.

Societats Musicals: De planter de nous músics a planter de nous públics.

Els 600 centres educatius amb els quals conten les societats musicals valencianes (entre escoles de música, conservatoris privats i un centre integrat) han suposat un brou de cultiu excel·lent per l’aflorament d’una gran quantitat d’intèrprets. Molts d’ells fan el salt cap als estudis professionals i superiors, arribant a dedicar-se de manera professional a la interpretació, l’ensenyament, la direcció o la composició. Aquesta oferta de músics professionals ha crescut en paral·lel a la demanda generada en les últimes dècades per la creació d’orquestres autonòmiques i provincials i conservatoris professionals i superiors en diverses capitals de província i altres ciutats. D’aquest mode, la Comunitat Valenciana s’ha convertit en una potència exportadora de músics a tot l’estat espanyol i també a tot el món.

Amb la consolidació dels nous conservatoris i l’arribada de la crisi econòmica, la demanda ha disminuït considerablement i és necessari reflexionar sobre la funció que han de desenvolupar les escoles de música. Continuaran sent, és clar, planter de nous músics professionals, però poden convertir-se també en una font de nous públics que, a mitjà termini, augmenten la demanda de produccions musicals. En un moment en el qual el públic de música clàssica o culta està envellint progressivament, aquesta potència dibuixa algunes estratègies per a fomentar no solament l’excel·lència en la interpretació musical, sinó també fomentar la passió per escoltar música entre els joves.